Esteettömyysblogi

Järkeä vai ei järkeä energian säästämisessä? | 23 toukokuun, 2013


Päevee vaan kaikki ”energiansäästäjät”! En kyllä itse kuulu näihin, sillä valot palaa melkein yötä päivää, ainakin melkein. Kaikki laitteet soittaa ja laulaa, paitsi minä, kun en osaa soittaa kuin puhelimella ja ovikellolla. Jopa pyörätuolini kulkee sähköllä ja jumppaan sähköisellä polkulaitteella. Nämä ovat pienikulutuksisia siihen verrattuna mitä olen nähnyt.

Esimerkiksi kun talomme avustajat tulevat töihin, on rivissä noin kymmenkunta toinen toistaan hienompaa autoa. On opelia, on mersua, on toyotaan ynnä muuta ynnä muuta. Kaikissa on vain yksi henkilö. Sama koskee myös kuntopolkujen parkkipaikkoja. Eiköhän tämä ole paremminkin energian kulutusta kuin säästämistä?

Ettekä tekään kauniit moottoripyörätytöt ole niitä säästeliäimpiä energian suhteen. Kaahaatte skoottereillanne kuin viimeistä päivää, vaikka eihän sillä viimeistä päivää pääsekään. Heh heh!

Mutta asian vakavampi puoli on se, että kun hallitus puhuu kauniita sanoja energiansäästöstä, se kulkee samaan aikaan vielä enemmän kaikenlaisilla vempaimilla kuten autoilla ja esimerkiksi puollustusvoimien lentokoneilla – jotka ei varmasti ole halvimpia kulkuvälineitä. Kun presidentti Tarja Halonen kävi yksityiskoneella Afrikassa, niin laskuksi tuli melkein puoli miljoonaa euroa. Olikohan siitä myös saman verran tuloja? Epäilen.

Ei noissa kehitysmaissa ole niin paljon rahoja, että he noin vain ostavat jonkin yhtiön osakkeita tai jotain muuta vastaavaa tavaraa. Heille ruoka on tärkeämpää, vaikka ei tuo kuvassa oleva äijä ole kovinkaan huonostisyöneen näköinen. Heh he! Olisi pitänyt laittaa toinen kuva siihen viereen, joka olisi näyttänyt todellisuuden.

No, meni nyt vähän ulos raiteilta. Energiansäästö on toisaalta meille vammaisille este, sillä mehän tarvitsemme sitä sähköä joka tapauksissa. Ja toisaalta se on perusasia. Tiedä häntä sitten kumpi on tärkeämpää, olla ilman valoja kuten ennen vanhaan päivänvalossa ja ilman televisiota, jolloin ei näkisi Tarja Halosen lentojakaan ympäri maailmaa.

Onhan niitä kyllä lääkkeitä, millä energiaa tuotetaan. Yksi kiistellyimmistä on ydinvoima. Eräs sukulaiseni asuu ydinvoimalan vieressä, eikä tunnu olevan mitenkään vaikeaa. Kun taas uusien voimalaitosten tekeminen on perus suomalaiseen tapaan riidan aihe. Sitten on tuulivoimala, sama juttu. Ja monta muuta eri sektoria. Mutta, olen sitä mieltä, että tänä viikonloppuna ei säästeä sähköä enempää kuin mitään muutakaan energiaa, vaan ollaan niinkuin ennenkin ja vietetään oikein hauska viikonloppu. Tai savolaisittain: haaska viikonloppu. Kai ymmärrätte vitsin?

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Tässä yksi energiantuhlauskohde, josta en ole luopunut vieläkään vaikka kynttilät ja tähti ovatkin pois. Valonauha roikkuu vielä ikkunassa. Heh heh!


About author

Nissen ajatuksia esteettömyydestä ja elämästä. Tehdään yhdessä parempi kaupunki ja maailma!

Etsi

Navigointi

Kategoriat:

Links:

Archives:

Syötteet

%d bloggaajaa tykkää tästä: