Esteettömyysblogi

Yksinäisen joulu ja ehdotus sen piristämiseksi | 15 joulukuun, 2011


Heippa ja sateista sekä tuulista joulun odotusta!

En tiedä kuinka lähtisin purkamaan tätä juttua, koska tämä koskee myös minua ja monia muitakin yksineläjiä. Sellaisia ovat  aika usein laitoksissa ja muista asumisyksiköissä olevat ihmiset, kuten myös vanhukset, vammaiset ja muuten vaan eristäytyneet.

On selvää, että ne joilla on vielä perhettä ja sukulaisia, viettävät joulua ja muita pyhiä heidän keskuudessaan, mutta ne ihmiset joilla ei ole läheistä suhdetta sukulaisiin tai sukulaiset ovat kaukana, heillä ei ole muuta kuin ikkuna, mistä katsoa näkyykö minihameisia tai muita tonttuja. Ja onko niillä punainen nenä vaiko ei… heh heh! Itselläni ainakin tuppaa olemaan punainen nenä..

No jokatapauksessa olisi mahdottoman mukavaa jos sieltä niin sanottujen normaalien ihmisten keskuudesta joku sattuisi tulemaan käymään ilman mitään sanomaa, kun nämä avustajan perhanat ovat kaikki lomilla. Ja tässäkin missä asun on puolitettu henkilökunta joulun ajaksi. On kyllä totuuden nimissä sanottava, että moni asukas täältä lähtee kotiin jne. joulupyhiksi, että ei työntekijöitä aivan niin paljon tarvitsekaan kuin normaalina arkipäivänä. Siinä on vain se, että nämäkään avustajat eivät kerkiä juttelemaan, vaan tekevät vain sen mitä pyytää ja lähtevät heti jatkamaan eteenpäin. Ymmärrän tämän hyvin, mutta esimerkiksi nuoret jotka eivät kuitenkaan millään viitsisi olla kotona, voisivat lähteä vaikka käymään jonkun yksinäisen luona.

Monikaan ei tiedä, että esimerkiksi palvelutaloihin voi tulla kyläilemaan kunhan ei vie mitään mennessään.

En nyt enempää tässä horise, vaan toivotan kaikille hyvää joulunodotusta, mutta en kuitenkaan vieläkään vaikene ennen joulua.  Ja vielä kerran kaikkien puolesta, teretulemast joulunaikaan kylään tai moikkaamaan!


2 kommenttia

  1. Olen monta kertaa ajatellut teitä yksinäisiä. Tänään kerrottiin uutisissa että on tuhansia ihmisiä jotka eivät vietä lainkaan joulua. Mutta teitä on myöskin tuhansia jotka haluaisivat viettää mutta eri syistä ette voi. Haluaisin mielellään tulla hetkeksi juttelemaan ja juomaan jouluglögin kanssasi, mutta kun matka on satoja kilometrejä, tämä ei onnistu niin kuin tiedät. olisi kivaa kun joka kaupungissa olisi joku joka jaksaisi järjestää yksinäisille ihmisille joulun, ihan niinkuin Helsingissä on. Mutta se vaatii aikaa ja rahaa. Toivon nyt että sinulla olisi talossa joku jonka kanssa voisit ottaa yhden drinkin joulun kunniaksi. Muista että ajattelemme sinua myös jouluna. Jouluhalaukset.

    kommentti Kirjoittanut Lisbeth — 16 joulukuun, 2011 @ 8:56 pm

  2. Hei ja hyvää joulun odotusta sinulle sinne lumiseen Loviisaan, kun täällä ei ole lunta. Pimeätä sen sijaan riittää. No, itse asiaan. Kirjoitit aika hyvin, mutta jokseenkin samalla tavalla kuin kaikki muutkin, jotka meitä ajattelevat. Niitä jotka eivät vietä joulua, niillä on tietyt syyt, jotka sinäkin tiedät. Muistat varmaan keitä lähipiiristämmekin tarkoitan (anteeksi vaan tämä sivuhuomautus). Nämä syyt ovat usein uskonnollisia, kuten tiedät. Ja sehän ei oikeastaan tähän kuulu. Mutta nämä meidän yksinäisten, meillä ei ole mitään syitä olla viettämättä joulua, mutta yksinäisyys aiheuttaa sen, että käymme vain syömässä ja sitten istumme töllöttimen edessä ja tuijotamme tyhmiä ohjelmia. (Tässä kohdin avustaja sanoi, että niin heilläkin tehdään, katsotaan töllöttimestä tyhmiä ohjelmia. En taida aivan uskoa häntä..) Mutta järjestöjen puolesta ei ole mitään, minne menisi kun sinne kirkkoonkaan ei viitsi mennä. Ja eikä sinne mahdukaan ainakaan jouluiltana. Eristäytyneisille ei ole senkään vertaa joulutapahtumia tarjolla, osalla ei ole edes ruokaa. Mutta kaikesta huolimatta, toivotan sinulle ja muille hyvää joulua!

    kommentti Kirjoittanut nisse47 — 21 joulukuun, 2011 @ 2:22 pm


About author

Nissen ajatuksia esteettömyydestä ja elämästä. Tehdään yhdessä parempi kaupunki ja maailma!

Etsi

Navigointi

Kategoriat:

Links:

Archives:

Syötteet

%d bloggaajaa tykkää tästä: