Esteettömyysblogi

Vammaisen asuminen ja itsemääräämisoikeus | 11 elokuun, 2010


Terve taas,  enemmän ja vähemmän hikoilevat lukijani!

Kirjoitan nyt aiheesta, jonka tunnen omakohtaisesti jo 25 vuoden ajalta. Muutin vuonna 1985 palvelutaloon Kuusankoskelle. Olo oli palvelutalossa leppoisaa siihen aikaan. Avustajat ja avustettavat ennättivät istua ja puhua pulputtaa keskenään, ihan sananmukaisesti. Kiirettä ei ollut, eikä tietokoneita ja jos jotain erimielisyyksiä oli, mentiin johtajan juttusille ja asia selvisi siinä.

Seuraavaksi asuin kunnan vuokratalossa, joka oli varusteltu asianmukaisesti. Pärjäsin mainiosti, sillä apuna olivat kotipalvelu ja henkilökohtainen avustaja, mutta jouduin muuttamaan pois erään tietokatkoksen tai pikemminkin möhläyksen takia.

Seuraava palvelutalo, jossa asuin, oli Orimattilassa ja tarkoitettu oikeastaan vanhuksille. Tuohon aikaan asukkaiden keski-ikä oli 89 vuotta. Voitte arvata, oliko mukavaa… varsinkin, kun talossa ei ollut öisin avustaja tai hoitajaa ollenkaan. Mutta toisaalta talossa oli kuitenkin varsin leppoinen ilmapiiri, joten meni viitisen vuotta, ennen kuin kyllästyin totaalisesti.

Vanhempieni kuoleman jälkeen aloin hakea palvelukotipaikkaa eri suunnista ja kävin muunmuassa Mikkelissä, mutta siellä oli liian täyttä. Mikkelin talon johtajan avulla pääsin kutenkin Joensuuhun vuonna 2001.

Joensuussa oli erittäin letkeä karjalainen ilmapiiri ja maisema, johon miellyin heti. Mutta vuonna 2005, muistaakseni, tulivat muutokset peräjälkeen. Tämä on vain minun minun mielipiteeni, mutta muutos on ollut huonompaan suuntaan. Ensin talo yksityistettiin. Tietokoneet tulivat taloon, ja ne vievät avustajien aikaa.  Olen sitä mieltä, että itsemääräämisoikeutemme on murentunut pikkuhiljaa. Tuskin sentään tarkoituksella. Hoitajia on niin vähän, että halutessaan jotain asukas saa pyytää apua useita kertoja. Hoitajilla ei myöskään ole aikaa avustaa asukkaita kunkin toivomalla tavalla.  Joskus tuntuu siltä, hieman liioitellen,että saako tässä enää päättää muuta kuin paitansa värin.

En kehtaa marinoida enempää. Onhan täällä mukavaakin. Kehottaisin kuitenkin kaikkia hankkimaan oman, henkilökohtaisen avustajan. Heidän työaikansa on vain sinua varten.


1 kommentti

  1. Videovinkkini

    kommentti Kirjoittanut Toni — 12 elokuun, 2010 @ 9:28 am


About author

Nissen ajatuksia esteettömyydestä ja elämästä. Tehdään yhdessä parempi kaupunki ja maailma!

Etsi

Navigointi

Kategoriat:

Links:

Archives:

Syötteet

%d bloggaajaa tykkää tästä: