Esteettömyysblogi

Ei talvikunnossapitoa? | 27 tammikuun, 2009


Hei lukijani!

Postitan tässä katujen kunnossapitoa käsittelevän kirjoituksen viime talvelta. Se julkaistiin Heilissä ja lienee edelleen ajankohtainen, vaikkakin lumien kanssa on tultu paremmin toimeen tänä talvena. Johtuuko se sitten poikkeuksellisen vaikeista olosuhteista, jotka ovat pitäneet henkilökunnan varpaillaan.

Kertokaa mitä mieltä itse olette.

————

Ei talvikunnossapitoa?

Noniin rakkaat lukijani. Olen taas täällä. Tuppaa hieman ärsyttämään tuo katujen kunnossapidon taso. Kunnioitan kyllä kaupungin työntekijöiden ponnistuksia, mutta näinkin vähälumisena talvena tuntuu, että jossain on jotain mätää.

Kun yrittää kulkea pyörätuolilla (kuten minä), rollaattorilla, lastenvaunuilla, rattailla tai jopa polkupyörällä, on kaduilla paljon esteitä. Yleensä vain väliaikaisia toivonmukaan. Ja ne kaikki liittyvät auraukseen. Tässä niistä muutamia.

Eniten ärsyttävät katujen kulmaukset. Jollei niissä ole ollut kynnystä kesäaikaan, muodostuu niihin sellainen aurauksen myötä. Jokusen kerran olen meinannut niin sanotusti turvalleni tai selälleni niiden takia. Voisi olla käyttökelpoinen ratkaisu, jos vaikka katujen kunnostajat jalkautuisivat lapioiden kanssa poistamaan risteyksistä ”kynnykset”, kun ne ovat vielä pehmeitä ja helposti poistettavia.

Lisäksi turhanpäiväiset näköesteet, elikä lumikasat, ovat kaikille vaarallisia. Myös autoilijoille, siis. Kaupungin auraussuunnitelmana vuosilta yksi ja kaksi taitaa olla kasata kaikki lumi jalkakäytäville, kunnes se sitten myöhemmin pomitaan sieltä. Tuntuu siltä, että kaupungin aurausmiehet istuvat niin korkealla traktoreissaan ja kuorma-autoissaa, että kasat eivät heitä häiritse.

Olisi myös hauskaa, jos jalkakäytävät aurattaisiin vähän leveämmiksi. Otetaan esimerkiksi vaikka kaksi eri suuntiin ajavaa pyörätuolia. Kun väistää, löytää itsensä lähes poikkeuksetta penkasta.

Vielä eräs huomio. Olen kulkenut taksilla aurauksen jälkeen ja totta puhuen takapuoleni on ollut melkoisen kovilla. Toive olisi, että ainakin kaupungin keskusta tasoitettaisiin, etteivät autot heittelehtisi kuin lastut laineilla.

Enpä kiusaa teitä ja kaupungin aurausväkeä enempää ”huomioilla”, vaan kiitän etukäteen ensi talven parannuksista.


Kategoria(t): Karjalan Heili

About author

Nissen ajatuksia esteettömyydestä ja elämästä. Tehdään yhdessä parempi kaupunki ja maailma!

Etsi

Navigointi

Kategoriat:

Links:

Archives:

Syötteet

%d bloggaajaa tykkää tästä: