Esteettömyysblogi

Tukka hyvin, näkyykö kello? | 15 lokakuun, 2008


…sanoo laulaja Tampereelta.

Minulla ei ole nyt kelloa käytössä, eikä tukkaakaan niin kovin paljoa. Sen sijaan minulla on uutuuttaan kiiltävä puhelin – sellainen ympätistönhallintalaitetta tottelemaan opetettu pöytä-gsm. Komea laite, mutta taitaa olla huono oppilas. Tai sitten vika on opettajissa, sillä keväästä asti olen odottanut pääseväni käyttämään sitä.

Tarina alkoi toukokuussa, jolloin hain terveydenhoitopiiriltä rahoituksen puhelinhankintaan. Vanha puhelin lähestyy käyttöikänsä päätä ja löytää itsensä ongelmajätteistä lähitulevaisuudessa. Lupaus kuului, että puhelin on käytössä alkukesästä.

Sitten alkoivat jännittävät ajat, kun maahantuoja veti puhelinmallin markkinoilta. Uutta ei ollut tarjolla, mutta seuraavan puhelinmallin piti olla käyttövalmis elokuussa. Hurraa, kyllä minä kuukauden jaksan.

Tuli elokuu, tuli syyskuu ja sain lopulta uuden puhelimen pöytääni koristamaan. Kävi kuitenkin nopeasti selväksi, että kyseisessä laitteessa oli niin paljon vikoja, ettei sitä pystynyt käyttämään.

Seurasi uusia testejä, muutama päivitetty osa, uudistettu ohjelmisto, ympäristönhallintalaitteeni koodaamista ja vähän muita toimenpiteitä. Olemme nähneet asentajan kanssa kolme kertaa viimeisen kuukauden aikana – viimeksi maanantaina.

Nyt enimmän osan ongelmista pitäisi olla kunnossa. Vaan tilanne on oikeastaan pahempi kuin alussa. Maanantaina soitin kaksi onnistunutta puhelua, joiden jälkeen puhelin kieltäytyi tottelemasta minua. Ilmeisesti ei tykännyt paskan puhumisesta. En tiedä, tuleeko siitä koskaan valmista.

Asentajakin alkaa olla todella hermostunut tuotteen valmistajalle. Itse käytän vanhaa puhelinta, jonka pitäisi kaiken kohtuuden mukaan olla jo romutettavana. Saa sillä kuitenkin puhelut soitettua.

Puhelinhan on meille vammaisille vieläkin tärkeämpi kuin niin kutsutuille terveille. Ehkä ei ulkonäön kannalta, mutta käyttötarkoituksensa vuoksi. On valtava este voitettavana, että saa puhelimen toimimaan. Enkä edes usko, että voin koskaan luottaa täydellisesti tuohon rakkineeseen, vaikka se saataisiin tänään toimimaan.


Kategoria(t): Kommelluksia

About author

Nissen ajatuksia esteettömyydestä ja elämästä. Tehdään yhdessä parempi kaupunki ja maailma!

Etsi

Navigointi

Kategoriat:

Links:

Archives:

Syötteet

%d bloggaajaa tykkää tästä: